Zurboló Táncfórum

Zurboló Táncfórum – A Zurboló Táncfórum alapvető célkitűzése, hogy havonta, kéthavonta rendszeresen régiónk fiatal műkedvelő és hagyományőrző néptáncegyütteseinek – a néptánctalálkozók, fesztiválok rövid fellépéseivel szemben – teljes estés előadásokat, „megmérettetési” lehetőségeket biztosítson. Az első kilenc Táncfórum helyszíne a Brassai Sámuel Gimnázium díszterme volt, jelenleg a Tranzit Házban zajlik a sorozat. Az előadásokat általában táncház szokta követni.

 

 1. 2001. jan. 27. – Zurboló Táncegyüttes
 2. 2001. febr. 17. – Kalotaszegi hagyományőrző gyermek-néptáncegyüttesek (a táncházban muzsikált a Zurboló Zenekar)
 3. 2001. márc. 31. – Ördögtérgye Néptáncegyüttes (a táncházban muzsikált a Tarisznyás együttes)
 4. 2001. ápr. 22. – Unitárius Ifjúsági hagyományőrző csoportok (a táncházban muzsikált a Zurboló Zenekar)
 5. 2001. máj. 20. – Bogáncs és Kisbogáncs néptáncegyüttesek
 6. 2001. nov. 6. – Kaláka, Kiskaláka és Kenderkóc néptáncegyüttesek (a műsor után a Tranzit Házban zajló Zurboló Táncház vendégei voltak a szamosújvári táncosok)
 7. 2001. dec. 15. – Bogáncs – Zurboló karácsonyi műsor (a táncházban muzsikált a Zurboló Zenekar)
 8. 2002. jan. 15. – Szarkaláb Néptáncegyüttes
 9. 2003. febr. 28. – A 10 éves Zurboló Táncegyüttes tanítványainak ünnepi műsora
 10. 2005. okt. 19. – Bogáncs Néptáncegyüttes (új sorozat a Tranzit Házban!) (a táncházban muzsikált a Tüske zenekar)
 11. 2005. nov. 17. – Ördögtérgye Néptáncegyüttes (a táncházban muzsikált a Tarisznyás együttes)
 12. 2005. dec. 6. – Magyarpalatkai hagyományőrző fiatalok és a Kodoba zenekar (a táncházban muzsikált a Kodoba zenekar)
 13. 2006. márc. 10. – Megkésett farsang… (a VIII. Ifjúsági Néptánctalálkozó előrendezvénye) – János Vitéző (táncparódia) az Ördögtérgye Néptáncegyüttes előadásában (a táncházban muzsikált a Tüske zenekar)
 14. 2006. ápr. 28. – Pótlás (a Tánc Nemzetközi Világnapjának előrendezvénye) a Zurboló Táncegyüttes előadásában (a táncházban muzsikált a Tüske zenekar)
 15. 2006. nov. 24. – Magyarlónai és tordaszentlászlói hagyományőrző fiatalok és a mérai-türei Csűrös zenekar (a táncházban muzsikált a Csűrös zenekar)
 16. 2006. dec. 7. – Pótlás (Tranzit Napok) a Zurboló Táncegyüttes előadásában
 17. 2006. ápr. 27. – Erdélyi tánchagyományok és a Tánc Nemzetközi Világnapja rendezvény keretén belül (fellépett a Bogáncs, az Ördögtérgye, a Szarkaláb és a Zurboló, a táncházban muzsikált a magyarpalatkai Kodoba zenekar és a Tarisznyás zenekar)
 18. 2007. dec. 4. – Utánpótlás csoportok előadása (fellépett a Kisbogáncs és az Ördögtérgye Utánpótlás, őket kísérte a székelykeresztúri Cikász zenekar, a táncházban muzsikált a magyarpalatkai Kodoba zenekar)
 19. 2008. ápr. 26. – 15 éves a Zurboló – ünnepi műsor műsor az elmúlt 15 év koreográfiáiból (fellépett a Zurboló Táncegyüttes mellett a Kisbogáncs és Bogáncs, valamint egykori zurbolós táncosok, műsoron: gerendkeresztúri magyar táncok, Magyarpalatkai mulatság, bonchidai román és magyar táncok, A bogártelki ifj. Fekete János „Poncsa” emlékére, a Tarisznyás zenekar fellépése, vajdaszentiványi táncok, majd a Tollas Erzsi táncjáték volt)
 20. 2008. okt. 23. – Postakert (Tranzit Napok) a Zurboló Táncegyüttes előadásában, majd fellépett a széki Szalmakalap hagyományőrző néptáncegyüttes (a táncházban muzsikált a Sóvirág zenekar)
 21. 2009. febr. 13. – Pótlás („farsangi” táncfórum) a Zurboló Táncegyüttes előadásában, majd fellépett a magyarlónai hagyományőrző néptáncegyüttes (a táncházban muzsikált a Harmadik zenekar)
 22. 2009. ápr. 29. – Erdélyi tánchagyományok és a Tánc Nemzetközi Világnapja rendezvény keretén belül (fellépett a Kisbogáncs, a Bogáncs, az Ördögtérgye Utánpótlás, az Ördögtérgye és a Szarkaláb, majd a Postakert táncjátékkal a Zurboló, a táncházban muzsikált a Harmadik zenekar és Codoba Florin)
 23. 2009. dec. 3. – Portré a Zurboló Táncegyüttes előadásában (a táncházban muzsikált a Harmadik Zenekar)
 24. 2010. márc. 10. – Amikor a pásztor elvesztette a türelmét a Zurboló Táncegyüttes és a Tollas Erzsi a Bogáncs Néptáncegyüttes előadásában
 25. 2010. szept. 30. – Tollas Erzsi táncjáték a Bogáncs Néptáncegyüttes és a Postakert a Zurboló Táncegyüttes előadásába (a IV. Erdélyi Néptánc Antológia keretében, a táncházban muzsikált a Harmadik Zenekar)
 26. 2011. ápr. 29. – „Táncvilágnapi” Zurboló Táncfórum, a Bogáncs és a Zurboló közös ünnepi előadása (műsoron: bonchidai román, bodonkúti magyar táncok, valamint a Tollas Erzsi című táncjáték a Bogáncs, A bogártelki ifj. Fekete János „Poncsa” emlékére és a „Nagyapám nótája.” Kidei táncok az esztényi Csoma Ferenc prímás emlékére című koreográfiák a Zurboló előadásában, a táncházban muzsikált a Harmadik Zenekar)
 27. 2011. okt. 14. – Mezőség, táncban és zenében, a magyarpalatkai hagyományőrző fiatalok, a széki Szalmakalap Néptáncegyüttes,  a szamosújvári Kaláka Néptáncegyüttes és a kolozsvári Zurboló Táncegyüttes közös előadása (a műsor: széki táncok (Szalmakalap), bonchidai román és magyar táncok (Zurboló), mezőszopori táncok (Kaláka), magyarpalatkai hagyományőrző fiatalok, feketelaki táncok (Kaláka), mezőkeszüi hangszeres népzene (Harmadik), csabaújfalusi táncok (Kaláka) és ördöngösfüzesi táncok (Zurboló), a táncházban muzsikált a magyarpalatkai Kodoba és a Harmadik zenekar)
 28. 2011. dec. 16. – Bogáncs – Zurboló karácsonyi előadás (műsoron: népi gyerekjátékok, zalamerenyei lucázás, karácsonyi köszöntők és versegi kántálás a Morzsabogáncs, felcsíki karácsonyi kántálás és táncok az Apróbogáncs, tordaszentlászlói karácsonyi kántálás és táncok a Kisbogáncs, szatmári háromkirályjárás és táncok a Bogáncs, illetve A hérészben…című koreográfia a Zurboló előadásában, a táncházban muzsikált a Harmadik zenekar)
 29. 2012. okt. 26. – A témafogta néptáncos… címmel a szamosújvári Kaláka Néptáncegyüttes, illetve a kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes, Ördögtérgye Néptáncegyüttes és Zurboló Táncegyüttes közös előadása (műsoron: örkői táncok az Ördögtérgye, szatmári táncok a Bogáncs, A búsuló betyár a Kaláka és A hérészben… a Zurboló előadásában, a táncházban muzsikált a Harmadik zenekar)
 30. 2012. dec. 20. – Bogáncs – Zurboló karácsonyi előadás (műsoron: népi gyerekjátékok és kántálás a Morzsabogáncs, felcsíki táncok, sárközi karikázó és tatrangi borica az Apróbogáncs, tordaszentlászlói és magyarszováti táncok, valamint magyarszováti kántálás a Kisbogáncs, vajdaszentiványi táncok a Zurboló, illetve Kis-Küküllő menti táncok és kántálás a Bogáncs előadásába, a táncházban muzsikált a Harmadik zenekar)
 31. 2015. nov.  21. – A mérai Berki Ferenc „Árus” emlékére, műsoron: Árus Feri próbán – zurbolós portréfilm a mérai Berki Ferenc Árusról, majd a mérai Cifra Néptánccsoport fellépése és PortréHárom etűd az erdélyi cigánymuzsikusok táncaiból a mérai Berki Ferenc „Árus” emlékére – a kolozsvári Zurboló Táncegyüttes felújított előadása (a táncházban ifj. Fodor Sándor „Netti”, Tóni Rudolf és a Harmadik zenekar muzsikált)