Erdélyi tánchagyományok és a Tánc Nemzetközi Világnapja

„Költészet, festészet és tánc. Uraim, mindez nem más, mint a gyönyörű természet pontos mása – vagy legalábbis annak kellene lennie.”  Jean-Georges Noverre (1727-1810)

A Tánc Világnapjának nemzetközi megünnepléséről 1982-ben hozott határozatot az UNESCO égisze alatt működő Nemzetközi Színház Intézet (ITI – UNESCO). Jean-Georges Noverre, a klasszikus balett alapítójának tekinthető neves francia táncmester születésnapjához, azaz április 29.-hez kötött emléknapot azóta ünnepli a világ táncos közössége, tánckedvelő közönsége. Kevésbé Erdélyben, ahol 2005-től a Bogáncs – Zurboló Egyesület talán elsőként szervez Kolozsváron egy, különböző táncos műfajokat bemutató rendezvényt a Tranzit Házban.

Az Erdélyi tánchagyományok és a tánc nemzetközi világnapja rendezvény célja, hogy egy táncművészeti program keretében különböző formákban (táncelőadások, táncfilmek vetítése, beszélgetések a táncról) bemutassa a különböző műfajok hazai recepcióját az erdélyi tánchagyományok tükrében. Így ez a hiánypótló rendezvény elsősorban a néptánc és a kortárs táncformák közötti kapcsolatokon keresztül megpróbál rendszeres fóruma lenni a jelenleg még gyerekcipőben járó erdélyi magyar táncszakmának.