Bogáncs néptáncegyüttes

A Bogáncs Néptáncegyüttesről

Bogancs_02_320x240A kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttesének elődje, a Brassai Sámuel Gimnázium Folklórköre 1985-ben alakult Tolna Éva magyar szakos tanárnő kezdeményezésére. A csoport elsőrendű feladata az erdélyi népi kultúrával való ismerkedés volt, hogy az iskola diákjai elsajátíthassák a hagyományos néptáncot és népzenét, amelyek fontos részei saját etnikus tradícióinknak. 1990 januárjában az addig „névtelen” Folklórkör felvette a Bogáncs nevet.

Az 1992-ben Éghy Ghysa EMKE (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület) díjjal kitüntetett Bogáncs jelenleg Erdély legrégebbi folyamatosan működő magyar gyerek- és ifjúsági néptáncegyüttese, amely az évek során fokozatosan bővülve vált egy iskolai néptánccsoportból a kolozsvári magyar gyerekek és fiatalok néptáncegyüttesévé: 1990-ben megalakult a Kisbogáncs, 1999-ben az Apróbogáncs, 2000-ben a Morzsabogáncs (a Bogáncs kisgyerek-csoportjai), az 1993-ban végzett első „bogáncsos nemzedék” pedig megalapította a Bogáncs „felnőtt” együttesét, a Zurboló Táncegyüttest (az „oktatók” együttesét). 1996–2004 között működött a Zurboló Utánpótlás, 2001-ben pedig a Bogáncs Utánpótlás csoport is, így az eltelt évek, évtizedek alatt több mint 1200 gyerek és fiatal táncolt csoportjainkban. A kolozsvári magyar gyerekek és fiatalok 38 éves néptáncegyüttesének csoportjaiban jelenleg megközelítőleg 170-en ropják a táncot.

Bár sohasem a színpadi szereplést tekintettük elsődlegesnek, közönség elé lépve együtteseink országos hírnévre tettek szert, mely hírnevet a külföldi (magyarországi, lengyelországi, németországi, litvániai, svédországi) vendégszerepléseink öregbítették. Népszerűségünket a hazai és külföldi sajtóban megjelent írások egyaránt bizonyítják, 1991-ben a bukaresti televízió magyar nyelvű adása, 2003-ban a budapesti MTV2-es csatorna, 2010-ben pedig a Duna TV Élő népzene műsora készített önálló tévéprodukciót rólunk. A különböző néptáncfesztiválokon kiérdemelt díjak mellett a legnagyobb elismerés számunkra a már említett 1992-ben kapott EMKE díj. 1992 óta a Bogáncs és a Zurboló a kétévente sorra kerülő kolozsvári Ifjúsági Néptánctalálkozónak, a Kolozs megyei magyar néptáncegyüttesek találkozójának szervezője és házigazdája.

Mivel a Bogáncs és a Zurboló az erdélyi magyar műkedvelő néptáncélet kiemelkedő teljesítményű együtteseivé váltak, csoportjainak támogatására 2002 őszén megalakítottuk saját egyesületünket, a Bogáncs – Zurboló Egyesületet. Az egyesület egy anyagi és szellemi értékeket megtartó és gyarapító, a saját erőforrásokat valamint a pályázati támogatásokat eredményesen kezelő civilszervezetként működik, magyarán háttérintézménye együtteseinknek, egyúttal tagszervezete a hazai országos szakmai szervezetünknek, a Romániai Magyar Néptánc Egyesületnek. Ugyanakkor egyesületünk az 1994–2015 között a torockói Tóbiás Ifjúsági Szabadidőközpontban, jelenleg pedig a kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola és Szórványkollégiumban szervezett nyári Bogáncs edzőtáborok és a kétévente sorra kerülő Ifjúsági Néptánctalálkozó házigazdájaként, illetve különböző fesztiválok, rendezvények és táborok társrendezőjeként széleskörű szervezői tevékenységet is folytat. Együttesünk 1990 óta saját lappal rendelkezik: a Bogáncs lap a Bogáncs Néptáncegyüttes időszakos ismertetője, az utóbbi években az Ifjúsági Néptánctalálkozók műsorfüzete is, állandó Híreink rovattal. Jelenleg a harmincegyedik kiadott lapszámnál tartunk.