Akik igazán szeretnek táncolni

AKIK IGAZÁN SZERETNEK TÁNCOLNI

Húszéves Zurboló-születésnap, túl az ezer próbán – videóval

 

Fennállásának huszadik születésnapját ünnepelte a Zurboló néptáncegyüttes, amelyen fotóalbummal lepte meg régi-új tagjait, és táncházzal, majd gálaműsorral jubilált.
Ha számokat akarunk, a Zurboló húsz év alatt 54 zenésszel, zenekarral dolgozott együtt, több mint ezer próbát tudnak maguk mögött, és megszámolhatatlanul sok közös élményt.Pénteken a Tranzit házban tartott albumbemutatón Szabó Zsolt, a Művelődés folyóirat főszerkesztője elmondta, a Művelődés annak idején felkarolta a táncházmozgalmat, a Zurbolót és a Bogáncsot egyaránt. Amint a táncház, úgy az album is összefogás eredményeként született meg, és a részben „osztálytalálkozó-hangulatot” is idéző születésnapra emlékalbumként is funkcionál.
Az album „néhány köbméternyi anyagból” állt össze, a végeredmény pedig profi minőségű kiadvány lett, amelyetSütő Ferenc állított össze. Mint azt Könczei Csongor, a Zurboló alapítója és vezetője is elmesélte, az utóbbi 5-6 évben már jó minőségű képek készültek róluk, de a korai fotók vagy hagytak kívánnivalót maguk után, vagy a scannelés során keletkezett hibák miatt volt nehéz dolgozni velük. Az album végül esztétikailag és emlékezés szempontjából is nagyszerű minőségű kiadvány lett.A húszéves évfordulóra a Zurboló honlapja is megújult; új formával és tartalommal informál a Bogáncs és a Zurboló együttesekről, az eseményekről, valamint folyamatosan bővülő fotó- és videóarchívumot is tartalmaz.
A pénteki táncház alatt Könczei Csongortól kérdeztük meg, hogy mit jelentett „zurbolni” húsz évvel ezelőtt, és mit jelent ma, valamint azt, hogy mi az az egy esemény, ami biztosan mindig eszébe jut a Zurbolóról. A szombati gálaműsor előtt pedig zurbolós táncosokat faggattunk arról, hogy számukra mit jelent a zurbolás, hogyan készülnek táncházba, illetve hol szeretnek a leginkább táncolni.